De Amsterdamse Fijnhouthandel heeft veel klanten die graag een mooi stuk hout op maat willen hebben. Na het op maat zagen blijven er stukjes hardhout over, die niet meer geschikt zijn voor de verkoop. Dit resthout kan je moeilijk hergebruiken voor één project, omdat de verschillende soorten hout diverse eigenschappen en afmetingen hebben. Deze zaagstukken eindigen dus meestal in de open haard, of in de verbrandingsoven. Dat kan wellicht anders, dachten ze bij Hogeschool van Amsterdam |Centre of Expertise. Samen met verschillende andere partijen die ervaring hebben met digitale ontwerpprocessen en robotica, bedachten ze het plan om een balie voor de Johan Cruyff ArenA te maken, gemaakt van verschillende soorten resthout die afkomstig zijn van de Amsterdamsche Fijnhouthandel.
Om het hout zo goed en snel mogelijk te verwerken, werd elk stukje resthout 3D gescand met behulp van een industriële robot. Hiermee ontstond er een database met de afmetingen en eigenschappen van elk beschikbaar stuk hout. Die informatie werd door robots gebruikt voor de bewerking van ieder afzonderlijk houten element. Veel van de robotgereedschappen en houtbewerkingstechnieken in het project zijn tot stand gekomen in co-creatie met stagiaires van verschillende HvA-opleidingen (Mechatronica & Robotica, Engineering, etc), ondersteund door MBO-studenten van het Hout en Meubilerings College – Amsterdam.
Ivar Brugman, eigenaar en directeur van de Amsterdamsche Fijnhouthandel, is zeer enthousiast over dit initiatief: “Het circulair gebruiken van hout is een geweldige ontwikkeling, waar wij graag aan meewerken. Het is prachtig te zien hoe ons resthout wordt gescand door robots, en gebruikt kan worden voor de balie. Dit soort projecten hebben de toekomst, en we zijn er trots op dat we het initiatief kunnen ondersteunen.”