Hout als grondstof
Hout is een hernieuwbare grondstof. Hernieuwbare grondstoffen zijn grondstoffen die, mits duurzaam geproduceerd, in principe oneindig beschikbaar zijn. Dit in tegenstelling tot metalen, kolen en aardolieproducten, die op termijn op zullen raken. Het mooie van hout is dus dat het een van de weinige natuurlijke bronnen is die (relatief) snel weer aangroeit. Essentieel hierbij is, dat het hout duurzaam geproduceerd wordt. De Europese Houtwet, CITES, en een keurmerk als FSC helpen om zekerder te zijn van de herkomst van het hout al is er nog veel werk te doen.
Ons beleid gaat verder dan alleen maar het willen voldoen aan de eisen van keurmerken voor hout. Voor onze kinderen én voor de toekomst van de houthandel is het van groot belang dat het gebruikte hout op een verantwoorde manier geproduceerd wordt. Dit is de enige manier om de bossen een toekomst te geven en het mooie product hout te kunnen blijven gebruiken.
Europees en Nederlands hout
Qua duurzaamheid is hout wat minder ver weg komt natuurlijk beter dan hout wat je van de andere kant van de wereld haalt. Met dat in gedachten kopen en promoten wij steeds meer verschillende Europese houtsoorten. Dit zijn bijvoorbeeld soorten als: Eiken, Essen, Esdoorn, Kersen, Grenen, Iepen, Pruimen, Appel en Peren.
Naast hout uit de ons omringende Europese landen is er ook veel hout in Nederland zelf. Dit hout kan komen van Staatsbosbeheer of het zijn straat, tuin / park bomen die gekapt moeten worden om diverse redenen. Wij kopen af en toe stammen als Taxus, sequoia en essen uit bijvoorbeeld een park. Deze stammen zagen en drogen we dan zelf. Op dit moment gebeurd dit op kleine schaal. In de nabije toekomst willen we onze voorraad Nederlands hout gaan uitbreiden, we zijn druk op zoek naar de beste mogelijkheden hiervoor.
Bijzondere soorten
Bijzondere houtsoorten als ebben en palissander zijn een verhaal apart. Onze voorraden hiervan dateren vaak van enige generaties terug. Het verkoop/inkoop volume van deze soorten is erg klein en tegenwoordig goed gereguleerd. Aanvulling van onze voorraad in deze soorten gebeurt alleen als het zeker is dat de benodigde documenten geheel correct zijn en meestal door aankoop van oude voorraden van bedrijven die stoppen met hun activiteiten.
Een houtsoort die de laatste tijd veel aandacht krijgt is Teakhout. Teakhout is een bijzonder mooie en stabiele houtsoort die met name voor scheepsbouw veel wordt gebruikt vanwege zijn eigenschap weinig te werken bij buiten toepassing. Teakhout voor de jachtbouw kwam van oudsher uit Birma / Myanmar. Vanwege de politieke situatie in dat land en de regelgeving omtrent zaken doen met Myanmar kopen wij al enige tijd geen Teak meer in wat uit Myanmar komt.
Teak met FSC-keurmerk. Wij zijn er trots op om als eerste bedrijf in Nederland teak uit Java Indonesië op voorraad te hebben. Dit komt van oude plantages en is voor zien van een FSC-keurmerk. Een controle van de NVWA heeft bevestigd dat dit teak uit plantages op Indonesië afkomstig is. De kwaliteit van dit teak is erg goed al zijn de maten anders dat dat van het oude Birma teak. Naast teak uit Indonesie hebben we ook teak van plantages uit Thailand en Zuid-Amerika. Allemaal met hun eigen kwaliteit en getraceerde herkomst.
Duurzaamheid in bedrijfsvoering
In 2021 hebben wij de kans gehad om een geheel nieuw bedrijfspand neer te kunnen zetten. Het gehele pand en de logistiek zijn van de grond af aan nieuw opgebouwd. Hierdoor hebben we alle processen zo efficiënt mogelijk kunnen maken en het pand en bedrijfsmiddelen up kunnen daten naar de laatste stand van de techniek. Ons pand is voorzien van een warmtepomp, vloerverwarming en zeer goed geïsoleerd. Alle verlichting is uitgevoerd in LED en zo mogelijk voorzien van beweging sensoren.
Voor intern transport maken we gebruik van 2 nieuwe elektrische zijladers en 3 elektrische stapelaars.
Sinds februari 2023 hebben we het aantal zonnepanelen op het dak uitgebreid naar 300 stuks zodat we energie neutraal zijn op het moment dat er een beetje zon is. Ook het zagen en schaven van hout gebeurt op dat moment op de capaciteit van de zonnepanelen. In de toekomst zal dit systeem nog uitgebreid worden met accu opslag.
Ons nieuwe onderkomen staat aan de rand van Amsterdam dicht bij natuurgebied “De Bretten”. Om zoveel mogelijk in het landschap te passen zijn er bij een aantal van onze gevels klimplanten geplant. Deze moeten nog wat groeien maar zullen langzaam maar zeker voor mooie groene wanden gaan zorgen.
Resthout
We proberen zo min mogelijk hout weg te gooien, vandaar ook onze “stukkenloods”. Kleine delen verkopen we weer of geven we weg als monster. We verkopen zakken met brandhout van het hout waar we echt niets meer mee kunnen. Daarnaast zijn we intensief betrokken bij een project op de HVA (Hogeschool van Amsterdam) voor de verwerking van resthout met behulp van robottechniek en computer scanning. We hopen door middel van deze samenwerking en de inzichten die we daar opdoen in de toekomst de hoeveelheid resthout nog verder te laten afnemen.
Keurmerken, richtlijnen en Houtwet
De Europese Houtwet (EUTR)
Sinds 3 maart 2013 is de Europese houtverordening (EUTR) in werking. Iedere marktdeelnemer die voor het eerst hout of houtproducten op de Europese markt brengt, moet voldoen aan de eisen van de verordening. De verordening verbiedt het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Marktdeelnemers moeten garanties geven over de legale herkomst van hun producten door een stelsel van zorgvuldigheidseisen toe te passen. Dit stelsel bestaat uit:
- gegevens over de legale herkomst verzamelen en 5 jaar beschikbaar houden;
- risicoanalyses uitvoeren om in te schatten en te analyseren of het hout illegaal is gekapt;
- risico minimaliseren door het nemen van maatregelen.
U kunt zelf uw handelswijze aanpassen aan de eisen van de verordening, of zich aansluiten bij een monitoringorganisatie (MO) en volgens de standaard van deze organisaties gaan werken. Op dit moment zijn er een aantal MO’s goedgekeurd door de Europese Commissie.
Bron:NVWA http://www.vwa.nl/onderwerpen/werkwijze-plant/dossier/hout-importeren/europese-houtverordening
Vanzelfsprekend zal al het hout wat door ons van buiten de EU word geïmporteerd voldoen aan de keurmerken voor hout en aan de nieuwe houtwet. Verder hebben wij nauw contact met onze leveranciers in andere EU-landen over deze wet. Van al het hout wat wij binnen Europa inkopen is een uitgebreide documentatie aanwezig bij onze leveranciers. Deze documentatie is in overeenstemming met de eisen van keurmerken voor hout en van de nieuwe houtwet en wordt jaarlijks gecontroleerd door een bevoegde instantie.
Zoals hierboven vermeld moet voor elke leverancier buiten de EU voldaan worden aan een stelsel van zorgvuldigheidseisen, ook wel Due Dilligence Systeem genoemd. Een onderdeel van dit systeem is het inventariseren van de culturele en beleidsmatige omstandigheden in het land van herkomst.
Keurmerken voor hout: FSC®
Het FSC® keurmerk is gecontroleerd geoogst, met instandhouding van de ecologische functies van het bosgebied. Het FSC® keurmerk is een van de belangrijkste keurmerken voor hout, want het garandeert ook de zorg voor het sociale en economische welzijn van de bosarbeiders en lokale gemeenschappen. Dit internationaal erkende keurmerk is ontwikkeld door de Forest Stewardship Council®. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.fsc.org.
Het keurmerk wordt ondersteund door alle grote milieuorganisaties, bosbeheerdiensten en veel houtbedrijven. Fijnhout B.V. is onderdeel van de zogenaamde “Chain-of-Custody”. Dit betekent dat ingekocht FSC® hout ook als zodanig aan afnemers doorverkocht mag worden. Onze FSC® licentie code is FSC-C016479. De voorraad houtsoorten met een FSC® keurmerk wisselt dagelijks. Op onze nieuws pagina maken we melding van de binnenkomst van bijzondere houtsoorten met het FSC® keurmerk.
Richtlijnen: CITES
De invoer van hout, behorende tot opgenomen soorten, mag onder bepaalde voorwaarden plaatsvinden: Commerciële handel in hout, behorende tot een in Bijlage A opgenomen soort, is niet toegestaan. Een aanvraag voor de invoer hiervan zal in de regel worden afgewezen. Invoer van hout behorende tot een in Bijlage B opgenomen soort, is toegestaan mits door het land van uitvoer een CITES-uitvoervergunning is verleend en door Nederland een CITES-invoervergunning is verleend. Invoer van hout, behorende tot een in Bijlage C opgenomen soort, is toegestaan mits door het land van uitvoer een certificaat van oorsprong is verleend.
Meer informatie over CITES in Nederland is toegankelijk via het internet: www.minlnv.nl (infomarkt, regelingen en subsidies: overzicht van regelingen).