Hout voor beeldhouwwerk, draaiwerk en houten beelden hebben we in alle formaten en soorten. Kom naar onze vestiging in Amsterdam en bekijk onze grote collectie onbewerkt hout. Hout leent zich uitstekend voor het maken van beeldhouwwerken, houten beelden en snijwerken. Grote kunstenaars, maar ook startende beeldhouwers maken prachtige objecten en voorwerpen uit verschillende soorten hout. Het maken van een beeldhouwwerk van hout gaat verder dan gewoon beitelen: het ontwerp en nadenken over welke vormen uit het hout gehaald kunnen worden is net zo belangrijk.
Sokkels
Een mooi beeldhouwwerk of houten beeld verdient een solide basis. Fijnhout heeft houten sokkels op voorraad, maar kan in vele houtsoorten en volgens uw ontwerp een sokkel op maat maken. Geschikte houtsoorten zijn: Ebben, Noten, Eiken, Iroko balken (25/25 cm), Teak, Wenge.
Hout voor beeldhouw en draaiwerk
Voor beeldhouw en draaiwerk kan je diverse houtsoorten gebruiken. (Voor startende beeldhouwers is hout zachter hout met een iets kortere nerf, zoals Linde en Abachi, aan te bevelen.)
- Amerikaans Linde
- Tulpenboom
- Kersen
- Noten
- Peren
- Abachi
- Balsa
- Esdoorn
- Olijf
- Burls
Beeldhouw en draai werk: hout voor gevorderden (grove nerf)
- Iroko
- Padoek
- Palissander
- Ebbenhout
Hout voor modelbouw, lagers en katrollen, maquettes en speelgoed
Modelbouw. Voor modelvliegtuigen is het van belang dat het hout licht van gewicht is maar ook sterk. Het meest gebruikte hout is Balsahout. Dit hout heeft een soortelijk gewicht dat onder 100 kg/m3 kan liggen terwijl het nog een behoorlijke sterkte bezit. Balsa laat zich ook makkelijk bewerken, lijmen en snijden.
Lagers en katrollen. Vroeger werden lagers en katrollen van van Pokhout gemaakt. Het grote voordeel van Pokhout is dat het ongeveer 25% vetachtige hars bevat. Dankzij de hars zijn deze katrollen en lagers zelfsmerend. Tegenwoordig wordt Pokhout om dezelfde reden nog gebruikt de bovenste lager van de koningsspil in een windmolen. Lagers en glijvlakken van Pokhout gaan circa drie maal zo lang mee als bronzen lagers, hoe goed gesmeerd ook (bij regelmatig gebruik, wat bijvoorbeeld bij scheepsassen wel het geval zal zijn). De inhoudsstoffen uit het hout komen zeer gelijkmatig vrij en vormen met het (zee)water een smerende emulsie.
Maquettes. Voor maquettes is bewerkbaarheid van groot belang. Het hout dient een homogene structuur te hebben en zacht te zijn voor een goede bewerkbaarheid. Hiervoor is Linden, Peren of Esdoornhout met zijn korte vezels en homogene structuur de ideale houtsoort. Ook kan fineer toegepast worden voor een bepaald effect.
Speelgoed. Hout leent zich, mits goed afgeschuurd, uitstekend voor kinderspeelgoed. Houten schommels, blokjes, doosjes, etc. zijn makkelijk te vervaardigen, maar een beetje handige houtbewerker draait ook zijn hand niet om voor het maken van een poppenhuis, treintjes of een hobbelpaard. Beukenhout, Tulpenboom en Grenen zijn de meest gebruikte houtsoorten aangezien ze geen schadelijke stoffen bevatten.