Esdoorn heeft doorgaans een fijne, gelijkmatige nerf met een lichte kleur, variërend van bijna wit tot soms lichtbruin. De textuur is over het algemeen zeer gelijkmatig, wat het een populaire keuze maakt voor diverse toepassingen. Het hout kan een mooi, subtiel patroon vertonen, vooral als het goed is behandeld.
Daarnaast staat Esdoorn bekend om zijn hardheid en dichtheid, wat het zeer geschikt maakt voor gebruik in meubels, vloeren en houtbewerkingsprojecten die een hoge slijtvastheid vereisen, Bowlingbanen en dansvloeren worden daarom nagenoeg bijna altijd van Esdoorn gemaakt. Het hout is relatief eenvoudig te bewerken en af te werken, wat bijdraagt aan de populariteit in fineer en meubels.
Esdoorn hebben wij zowel uit Amerika als Europa:
Amerikaans Esdoorn (Acer saccharum): Ook bekend als de suikeresdoorn, Hard Maple of Ahorn, komt vooral voor in het oosten van Noord-Amerika. Deze boom is vernoemd naar zijn hoge suikerinhoud in de sap, die wordt gebruikt voor het maken van ahornsiroop.
Amerikaans Esdoorn is wat harder en stabieler dan zijn Europese tegenhanger. Het wordt ook veel gebruikt in de muziekinstrumentenindustrie, bijvoorbeeld voor Gitaren en violen, vanwege zijn resonantie-eigenschappen.
Europees Esdoorn (Acer pseudoplatanus) heeft een iets grovere structuur en is doorgaans nog iets witter als Amerikaans esdoorn.
Het hout heeft vaak een minder uniforme nerf en vaak meer gebrek dan het Amerikaanse esdoorn en kan soms vlekken of onregelmatigheden vertonen.
Het ontstaan van het ‘riegel’ patroon in esdoorn, en in hout in het algemeen, is een complex en enigszins mysterieus proces. De term “riegels” verwijst naar de golvende of gebogen patronen die (voornamelijk in het kwartierse vlak) in het hout ontstaan. Dit ontstaat door onregelmatigheden in de celstructuur van het hout. De cellen kunnen in een niet-uniforme manier groeien, wat resulteert in de golvende of gekromde patronen.
De aanwezigheid van riegelstructuren kan in sommige gevallen genetisch bepaald zijn. Bepaalde esdoorns hebben een genetische aanleg om riegelpatronen te ontwikkelen. Onregelmatige groeicondities (stressfactoren) zoals variaties in bodem, water, en zonlicht kunnen ook bijdragen aan de vorming van riegelstructuren.
Deze unieke patronen zijn zeldzaam en worden zeer gewaardeerd in de houtbewerking voor hun esthetische waarde. Dit patroon is vaak terug te zien in de muziekindustrie, bijvoorbeeld gitaartops of achterkanten van violen.
Riegel kent ook andere namen: Gewaterd, Figured, Quilted, Flamed, Tigerstripe of Curly
Vogeloog esdoorn verwijst naar een specifieke houtstructuur die gekenmerkt wordt door een patroon van kleine, ronde noestjes die lijken op de “ogen” van een vogel. Deze stipjes zijn vaak gelijkmatig verdeeld over het oppervlak van het hout en kunnen variëren in grootte en intensiteit.
De precieze oorzaak van het vogeloogpatroon is nog niet volledig begrepen, maar het wordt ook vaak toegeschreven aan genetische factoren of specifieke groeicondities die de structuur van de houtcellen beïnvloeden.
Dit hout is zeer gewild voor luxe meubels, fineer, en decoratieve toepassingen vanwege de fraaie tekening en de bijzondere uitstraling die het aan elk project toevoegt.
Andere namen: Ahorn, maple, érable, sugar maple, silver maple en red maple.
Informatie Esdoorn
- Acer spp.
- Massa: 530-900 kg/m3
- Duurzaamheidsklasse:
Toepassing Esdoorn
- Interieur en exterieur
- Meubels
- Vloeren
- Fineer
- Draai,- en snijwerk
- Muziekinstrumenten